Tuesday, August 7, 2012

Tips : Mop lantai umah guna cuka

yezzaaaa....
hari tu ade blog walking kat blog sape ntah...
lupa sudah..
terbaca yang katanya klu mop lantai umah guna cuka...
lantai akn bersinar berkilat...
since terbaca tuh..hati ini cam eh betul ke..
guna cuka je..tak melekit ke lantai nnt..
ishh sedap ke pijak lantai umah nnt..

bgtau cikabg..katanya ishk merepekla mama ni..
nnt mesti melekit.....
so mula2 mmg cam takleh pakai kot idea ni..
tp klu xleh pakai takkan org up dlm blog kan...ehhehe
so secara senyap2...mama adam memulakan operasi mengemop lantai rumah menggunakan cuka..
waktu kejadian selepas sahur disaat cikabg n adam tgh nyenyak tido..
so mama adam menyapu n mengemop..
buat air bancuhan..tuang cuka sikit n tuang pencuci lantai sikit..
kot2 la kang bau cuka kuat plak kan..

so mula proses mengemop..
dlm hati cuak kot kot melekit kang..confirm buat keje dua kali ehhehe
kene mengemop semula pakai normal nye kan..

tapi tapi tapi...
alhamdulillah turn out very well..
pijak pun sedap!!!...
xbgtau baba adam pun mop pakai cuka..
bial dia bgn tido cuma dia terperasan..
ayg mop? ke lain macam bersinar je berkilat..
n yup! guna cuka..ehhehe trus cam cikabg...ooo boleh pakai ek...
lepas ni takyahla beli pencuci lantai..ehhehe
eh eh tp kene beli jgk sbb nk bau apple..=)
cumanya cuka cepatla habis kat umah..klu tak jenuh ,mkn tahun baru habis cuka tuh...

so apa lagi kasi try test kat lantai korang ek...
insya allah berkilat lain macam ehehhe n tak melekit..
tp klu korang tak menjadi..mesti bancuhan salah ehhehe..takdela
cuba dulu nnt kasi up story okeh...

nilah contoh cuka yg kein guna..
puas hati.. =)

ps: lepas nie nk try guna COKE plak tuk membersih bilik air..katanya berkesan!! 
xperlu mr.muscle yg mahal bebenor tuh..heheheh..
nnt klu kein dh try coke kein up story kay?...

7 comments:

  1. wah new idea..leh try ni...tq 4 sharing

    ReplyDelete
  2. harus aku cuba malam ni
    nak buat time lepas sahur gak macam kau kein..
    cuka pun murah..

    coke untuk bilik air??? menarik

    ReplyDelete
  3. bagus!..akn ku buat weekend ni...hehe

    ReplyDelete
  4. wallah... kesimpulannya, jangan la makan cuka.. kalao dia boleh sental kotoral lantai, dia boleh juga menghakis perut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bkn mcm tu sis. Boleh je mkn cuka yg dibubuh dlm masakan. Tapi bkn minum cuka.

      Delete
  5. syima- cer cuba cer cuba..ehehhe..

    dayu-yup coke tuk bilik air..dismping mencuci kotoran aku nk tunjuk kat adil kuatnya asid coke smpai boleh menghakis kotoran degil di toilet ehhe..sbb dia pminat coke!!..

    imah- yup! u should try!!

    ReplyDelete
  6. shu- betul!!..tp cuka dlm masak beberapa titis je =) refer to klu nk wa pavlova ehhehe

    ReplyDelete