Friday, January 27, 2012

Pavlova

my 1st ever PAVLOVA..
berjaya jugakla...hiks..
entry dh terperap gila lamer u olls...ahahha
sorry =(
mmg best!!sedap n manis..lepas ni mmg kene kurangkn gula skit..

my pavlova in da oven...
citer sedih : lepas bakar pavlova..esoknya konon nk buat lagi..trus oven ku pendek umur
waaaaaaaaaaaaaaa
oven rosyakkkkkk
dan tak hantar2 repair smpai skrg...
so takleh nk 2nd pavlova or baking cake or wat eva..
sedih sbb oven hadiah kawen!!..
hurmmm baru ingt nk amik order kot2 ade org nk mkn pavlova kan ehhe
tup2 oven king kong hahahha..
tgh kumpul2 nk beli baru..
abg syg dh bg green lite so tunggu $$$ cukup then insya allah nk remabt yg besar trus!
amin...azam 2012 insya allah

nk resipi??
nah...

PAVLOVA
Bahan2 utk Meringue:
3biji putih telur
1cwn gula icing
3,4 titik essen vanilla
3,4 titik cuka
1sd bsr tepung jagung

Bahan2 topping cream:
250ml whipping cream

Cara2 yang sgt Mudah :

1. Untuk buat meringue

Pukul 3 biji putih telur ngan gula icing (dlm 15min)
TIPS PENTING : 
1- pukul guna high speed terus
2 - pastikan tiada setitik pun kuning telur yang bercampur dgn putih telur 
(klu ade, mmg tak jadila meringue)
3 - Bekas mixer dn alatan dia kene kering betul2..tiada air langsung..hanya gula & putih telur
4 - nk tau menjadi tak meringue tum bila terbalikkan mangkuk mixer tu, meringue tu tak meleleh.. =)


2. Kemudian masukkan esen vanilla, cuka dan tepung jagung. 
Gaul kasik sebati guna sudu.


3. Kemudian alas loyang guna baking paper.

Panaskan oven sebelum masukkan meringue ni. 
Guna suhu 150.


4. Bakar selama 60min
50min pertama- Api Bawah sahaja ye !!
10min terakhir - Api atas bawah pula
TIPs PENTING : 
Dalam masa sejam meringue akan mengembang dan merekah sikit atas tu tp jgn risau, 
sifu i kata itu molek dh ..tak perlu menangis depan oven katanya..heheh

5. Bila dh siap bakar, biarkan meringue sejuk dlm oven dlm 10min kot..
Jgn risau klu dia mengecut, yg penting jgn kuarkan terus dr oven nnt dia sudden drop..
biar dia drop slowly dlm oven yer..

6. sementara tunggu meringue sejuk, putar whipping cream dlm mixer sampai kembang fluffy gitu..

7. Bila meringue dh sejuk, bolehla sapu whipping cream atas meringue then hiasla mengikut suka hati dgn buah buahan yg meriah. Masuk dlm fridge bagi sejuk yer.. =)

taraaa dh siap...
my 1st PAVLOVA..
terliur takkk??


resipi di cilok dari blog sepupu abg syg..cikdayu kita =)

korang cuba yer...=)

ps: owh ya..oven tak rosak dh...ehehhe alhamdulillah 





1 comment:

  1. Wah,nampak sgt sedappp yaa Kein!!hehe..

    memang teringin nk buat, tp apekan daya peminat pavlova tiada di rumah n..heheh..aritu mkn sekali saja.

    ReplyDelete