Tuesday, August 23, 2011

Biskut Wajib Ada Setiap Tahun - Part 1

tgk Dayu post en3 pasal kuih
trus zassss owh lupa nk up en3 kuih wajib!!..eheh
gmbr dh siap2 load dah..
so kuih wajib yg pertama yg mmg WAJIB utk kein se-family..
sepupu sepapat makcik pakcik semua tau..
klu nk mkn biskut nie umah kami je ade..ahahhaa..
speciality katanyer!!..hiks..

so biskut pertama..
BISKUT NESCAFE..
(^-)
*resipi nnt kein upkan*

adunan tgh disebatikan
bau mmg dh menusuk kalbu!!
*nescafe my fav!.*

press adunan guna acuan sawa
ala acuan tart gulung tuh! =)

lepas tuh kasi kerat2 dlm 1inci 1 inci setengah camtuh..
sbb nnt dia kembang..

then kita bakor! heheh

taraaa sudah siap masuk balang!
siap selotape dah!

nk resipi tak?

nie resipi dia


2 cawan mentega SCS
2 ¾ cawan gula icing
4 biji kuning telur
3 ½ cawan tepung jagung
3 cawan tepung gandum
2 – 3 sudu teh essen vanilla
4 sudu makan serbuk nescafe
Beberapa titik warna coklat ( chocolate emulco )
- Pukul mentega bersama gula
- Kemudian masukkan kuning telur dan essen vanilla
- Apabila sudah sebati masukkan serbuk nescafe , tepung jagung dan tepung gandum
- Uli dan masukkan ke dalam acuan pum sawa atau acuan tart gulung
- Bakar pada suhu 160°C selama 25 – 30 min.

selamat mencuba! =)

3 comments:

  1. jeles nya..rasa nak buat kuih jugakk..hehe

    ReplyDelete
  2. nak resipiiiiiiiiiiii boleh ?

    ReplyDelete
  3. rajinnya buat kuih raya..Dah lama tak buat..;-(

    ReplyDelete